Bazen uzak bir lokasyondan ev veya iş yerinizdeki modem, sunucu, NVR veya farklı bir ağ cihazına ulaşmak isteyebilirsiniz. Ağ üzerindeki bir cihaza IP üzerinden erişmek en zahmetsiz yoldur.
Türk Telekom, Turkcell Super Online veya Vodafone gibi internet servis sağlayıcı firmalar aylık belli bir ücret karşılığında sabit IP verirler. Sabit bir IP adresiniz yoksa her modem açılıp kapandığında IP adresi değişir. Sürekli değişen bir IP ile modeminize veya modem arkasındaki cihazınıza uzaktan nasıl ulaşacaksınız? Sabit bir IP adresi ise ücretlidir. Fazla fatura ödemek istmiyorsanıza veya internet servis sağlayıcınız bu hizmeti veremiyorsa burada devreye DDNS teknolojisi yardımınıza koşar.
DDNS’in açılımı “Dynamic Domain Name Server” yani “Dinamik Alan Adı Sunucusu”dur. Dinamik DNS faydalandığınız sunucuya bağlı olarak ücretli veya ücretsiz olabilir.
DDNS Nasıl Çalışır?
DDNS işleminde 2 taraf vardır.
İstemci: IP adresi değiştiğinde yenisini sunucuya bildirir.
- Cihaz modem ise bu özellik gömülü olarak bulunması gerekir.
- Cihaz bilgisayar ise ufak bir DDNS yazılımı kurulur. Bilgisayardaki bu ajan yazılım cihazın IP adres değişikliklerini otomatik olarak takip eder. Değişiklik olduğunda sunucuya bildirir.
- Cihaz NVR veya benzeri özel bir cihaz ise tıpki modem de olduğu gibi DDNS özelliğinin varolan sistemde olması gerekir.
Sunucu: Değişen IP adresini istemciden alır ve gerekli güncellemeyi yapar.
DDNS Nasıl Yapılır?
- Uzaktan bağlanılacak cihaz modem ise modem’iniz DDNS teknolojisini destekliyor olması gerekir. (Cihaz bilgisayar ise DDNS yazılımı kurulur. Cihaz NVR gibi özel bir cihaz ise DDNS destekliyor olması gerekir.)
- DDNS hizmeti alınacak ücretli veya ücretsiz firma belirlenir. İnternet sitesinden kayıt yapılır.
- Cihaz modem ise DDNS ayarları yapılır. DDNS özellikli modemde port yönlendirmeleri de yapılarak modem arkasında bulunan ve IP adresi olan LAN cihazlarına da uzaktan erişilebilir. En sık kullanılan yöntem budur. Kısaca modeme erişim sağlanıyorsa arkasındaki cihazlara da erişilebilir diyebiliriz. (Cihaz bir bilgisayar ise yüklenen yazılımın ayarları yapılmalıdır. Cihaz NVR gibi özel bir cihaz ise DDNS ayarları yapılır.)
DDNS Faydaları Nelerdir?
- Sabit IP hizmeti olmayan bir firmadan internet alıyorsanız, uzaktan erişim sorununu DDNS ile çözebilirsiniz.
- Ücretsiz bir DDNS hizmeti kullandığınızda firmalara sabit IP için ücret ödemekten kurtulmuş olursunuz.
- DDNS sayesinde evde veya iş yerinde olmadığınız zamanlarda modeminize veya diğer cihazlarınıza uzaktan erişim mümkün hale gelir.
- Bilgisayarınıza kurduğunuz bir web sunucu üzerinden dışarıya internet sitesi veya benzeri hizmetler yayınlayabilirsiniz. Fakat burada unutmamanız gereken şey Upload hızınızdır. Standart internet aboneliğinde hız asimetrik olur. Yani Download hızı, Upload hızından yüksek olur. Dışarıya bir hizmet vermek istediğinizde Upload hızınızın da yüksek olması gerekir. Aksi durumda sağladığınız hizmete erişmek isteyenler yavaşlıkla karşılaşır.