IOU’DA LABORATUVAR ORTAMI KURMAK
Network denemelerimizi yapabileceğimiz Packet Tracer, GNS3 veya IOU gibi farklı seçeneklerin olduğunu “DERS 3-NETWORK LABORATUVAR ORTAMLARI” makalemizde söylemiştik. IOU yazılımının kullanımı ile ilgili püf noktalara değineceğiz. Bu makale tamamen tanıtım amaçlıdır. IOU programını buraya tıklayarak cisco‘dan kiralama veya satınalma durumunuz olabilir.
- İlk olarak “yeni lab” oluşturmamız gerekiyor.

- Oluşturmak istediğimiz lab’ımıza “isim” ve “açıklama” giriyoruz.

- Örnek bir uygulama olması açısından, iki adet router koyup birbirlerine kablo ile bağlayalım. Bu işlem “NATMAP” kısmından yapılacaktır. Burada “birinci router’ın 0/o portunu, ikinci router’ın o/o portuna” bağla emrini vermiş olduk. “0/0 portu” ise aslında “sıfır numaralı kartın yani ilk kartın sıfır numaralı yani ilk portu” anlamına gelmektedir. Örneğin IOU‘da router’a iki adet kart takmış isek; “ikinci kartın ilk portu: 1/0” ile ifade edilir. Anlaşıldığı üzere portlarda sıra belirtme işlemi 0’dan başlamaktadır. IOU‘da 1 adet ethernet kart üzerinde; 0, 1, 2 ve 3 numaralı portlar bulunur.

- “Add” butonuna tıklıyoruz.

- Sırasıyla; “diyagramımızı açıyoruz”, “router isimlerini giriyoruz”, “IOS verisyonunu” seçiyoruz, “RAM” ve “NVRAM” miktarını giriyoruz, “ethernet ve serial interface kart miktarını” giriyoruz. Bir interface kartı 4 adet interface’e sahip olduğunu düşünerek ihtiyacımıza göre kart eklemeliyiz. Son olarak “save” butonuna tıklıyoruz.

- Lab’ımıza tıklıyoruz ve konfigürasyon işlemimize başlıyoruz.

- Tüm cihazları başlatıyoruz.

- Configure etmek istediğimiz router’a tıklıyoruz ve console portundan putty gibi bir terminal programı ile bağlanıyoruz. Başlangıç konfigürasyonumuz olmadığı için “yes/no” sorusu için “no” yazıp devam ediyoruz. Konsol işleminin gerçek hayattaki haline ilişkin fotoğrafı DERS 2-TEMEL NETWORK BİLEŞENLERİ isimli makalemizde paylaşmıştık.

- İlerleyen derslerimizde komut satırından router’lara IP ve isim vereceğiz. Birbirleri ile haberleşmelerini sağlayacağız.

- Konsol bağlantısında herhangi bir sorun oluştuğunda “Device” kısmından “reset all console” butonuna tıklayabilirsiniz.

Not: Derslere diğer laboratuvar ortamlarından Packet Tracer veya GNS3 ile de devam edebilirsiniz.