DERS 5- PACKET TRACER’DA LABORATUVAR ORTAMI KURMAK

PACKET TRACER’DA LABORATUVAR ORTAMI KURMAK

Network denemelerimizi yapabileceğimiz Packet Tracer, GNS3 veya IOU gibi farklı seçeneklerin olduğunu “DERS 3-NETWORK LABORATUVAR ORTAMLARI” makalemizde söylemiştik. Şimdi ise Packet Tracer yazılımının temel kullanımı ile ilgili bazı bilgiler vereceğiz.

  • Packet Tracer yazılımı “.exe” dosyası şeklinde indirip normal kurulumu yapalım. Kurulum yaptıktan sonra Packet Tracer programını açalım. Burada router, switch ve hub gibi network elemanlarının listelendiğini göreceğiz.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak router switch hub listesi
“PACKET TRACER ROUTER, SWITCH, HUB… LİSTESİ”
  • Burada yine kullanımı anlamak açısında iki adet router alalım ve birbirine kablo ile bağlayalım. Benim Packet Tracer sürümümde Router’ları sürükleyip bıraktığımda, , 1841 model, cisco marka; Router0 veRouter1 isimli iki adet router oluştu. Şimdi yine router’ları seçtiğimiz alandan “Connections”a tıklayıp ilk seçeneği tıklayarak “otomatik bağlantı” türünü seçiyoruz.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak otomatik bağlantı
“PACKET TRACER OTOMATİK BAĞLANTI”
  • Otomatik bağlantı türü“nü seçtikten sonra bağlamak istediğimiz router’lara tıklayarak bağlantılarını sağlıyoruz.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak router'lar arası otomatik bağlantı yapmak
“PACKET TRACER ROUTER’LAR ARASI OTOMATİK BAĞLANTI”
  • Konfigürasyon işlemi için sanal olarak konsol olmamız gerekiyor. Bunun için konfigürasyon yapmak istediğimiz router’a tıklayarak açılan pencereden CLI kısmına giriyoruz. CLI‘ın açılımıCommand Line” yani “Komut Satırı“dır. Başlangıç konfigürasyonumuz olmadığı için “yes/no” sorusu için “no” yazıp devam ediyoruz. Konsol işleminin gerçek hayattaki haline ilişkin fotoğrafı DERS 2-TEMEL NETWORK BİLEŞENLERİ isimli makalemizde paylaşmıştık.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak CLI komut satırı
“PACKET TRACER’DA KOMUT SATIRI”
  • Artık router’larımız konfigürasyon işlemine hazırdır. İlerleyen derslerimizde komut satırından router’lara IP ve isim vereceğiz. Birbirleri ile haberleşmelerini sağlayacağız.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak CLI komut satırı görünümü
“PACKET TRACER’DA KOMUT SATIRI”
  • İşlem yapmak istediğimiz cihaza tıkladığımızda açılan bölümde “Physical” sekmesine tıklayalım. Burada cihaza takılı olan kartları görebiliriz veya cihazın gerçek görüntüsü ile “on/off” gibi seçenekler mevcuttur.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak cihazların fiziksel özellikleri
“”PACKET TRACER’DA CİHAZLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ”
  • Ayrıca mouse ile interface‘lerin üzerine geldiğimizde hangi interface‘lerin bağlı olduğunu da görebiliriz. Bizim örneğimizde iki router‘da da “fastethernet 0/0 interface“inden bağlanmış olduğunu görüyoruz.
packet tracer laboratuvar ortamı kurmak bağlı olan interface'ler
“PACKET TRACER’DA BAĞLI OLAN INTERFACE’LER”

Not: Derslere diğer laboratuvar ortamlarından IOU veya GNS3 ile de devam edebilirsiniz.

DERS 5- PACKET TRACER’DA LABORATUVAR ORTAMI KURMAK” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba,
    Netwrok elemanları listesinden router’ı seçtikten sonra sağ tarafta bulunan yani otomatik bağlantı türünü seçtiğimiz bölümden router modelini seçebilirsiniz.
    İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir