E-MAIL NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Farklı sunucular arası elektronik mektuplaşma ilk kez 1971 yılında düz yazı şeklinde gerçekleştirilmiştir.. 1990’lı yılların ortalarından itibaren mail ile birlikte fotoğraf, resim, html sayfaları, ses veya video gibi ekler iletilmeye başlanmıştır.

Günümüzde alıcının ve vericinin hangi sunucuda olduğuna bakılmamaktadır. Mail sistemi DNS sistemi yardımıyla çalışmaktadır. DNS’in açılımı “Domain Name System” dır yani “Alan Adı Sistemi” dır. DNS yardımıyla hedef e-mail adresinin hangi IP adresine sahip olduğu çözülmekte ve mail o hedef IP adresine gönderilmektedir.

E-mail TCP protokolünü kullanmaktadır. Yani günümüzde internetin temelini oluşturan TCP/IP sisteminde e-mail’ler iletim katmanında TCP kuralları temel alınarak taşınmaktadırlar. TCP’nin açılımı “Transmission Control Protocol” dür yani “Geçiş Kontrol Protokolü” dür. TCP protokolünün en büyük özelliği hata kontrol bitleri (checksum) ile verinin hatalı ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmesidir. Bu hata denetimi ile e-mail’lerin hedefe ulaştığından emin olunmaktadır.

tcp/ip layers
“TCP/IP Katmanları”

Mail’ler diğer veriler gibi iletim ortamında 0’lar 1’ler şeklinde seyahat etmektedirler.

Mail alıp gönderebilmek için bir e-posta kullanıcısına (e-mail client) ve bir  e-posta sunucusuna (e-mail server) ihtiyaç vardır.

E-Posta Kullanıcısı (E-Mail Client):

1.Kişisel mail sistemi akıllı telefonlar üzerinde veya bilgisayarlar üzerinde kurulu olan Microsoft Outlook gibi bağımsız programlar ile kontrol edilebilmektedir.

e-mail kullanıcı
“e-mail Client”

 

2.Ayrıca programdan ayrı olarak internet üzerinden web tarayıcı (web browser) yardımıyla erişilen web mail ara birimi ile de kontrol edilebilmektedir. Bilgisayarımızda kurulu olan Microsoft Outlook gibi programlar ile mail’ler çok pratik şekilde arşivlenebilmekte, cevaplanabilmekte veya kontrol edilebilmektedir. Microsoft Outlook’a alternatif Windows 8 Mail, EM Client, Windows Live Mail, Thunderbird, Mailbird, Inky, Mailbird gibi programlar mevcuttur. Fakat kendi bilgisayarımız yanımızda yok ise dolaysıyla programsız kaldığımızda mail’lerimize ulaşamamaktayız. Tam da bu nokta da internet üzerinden web mail sistemi imdadımıza yetişmektedir. Web mail masaüstü programlar kadar etkili olmasa da ihtiyaç görme açısından çokça faydalıdır.

e-mail kullanıcısı
“e-mail Client”

E-Posta Sunucusu (E-Mail Server):

  • Bağımsız program veya web arayüzü ile SMTP protokolü ile gönderilen e-mail’ler ilk önce mail sunucusuna gelmektedir. Buradan da gideceğe adrese IMAP veya POP3 protokolü ile gönderilmektedir.
e-posta nasıl çalışır
“E-Mail Nasıl Çalışır?”

E-Posta Gönderme İşlemi:

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): SMTP’nin açılımı “Simple Mail Transfer Protocol” dür yani “Basit Posta Aktarım Protokolü”dür. Bu protokol Microsoft Outlook, Windows 8 Mail, EM Client, Windows Live Mail, Thunderbird, Mailbird, Inky, Mailbird gibi programlar tarafından kullanılmaktadır. SMTP protokolü e-mail göndermeye yaramaktadır.

SMTP, mail sunucu ile istemci arasında iletişimin nasıl olacağını belirleyen kurallar bütünüdür. Yani SMTP protokolü MTA (Mail Transfer Agent, Aktarım Temsilcisi) ve MUA (Mail User Agent, Kullanıcı Temsilcisi) yazılımları arasındaki çalışmaktadır. Mail sunucuya kimlik bilgileri yollanmakta, bu bilgilerin doğrulanması sonrasında mail mail-sunucuya yollanmakta ve iş bittikten sonra bağlantı kapatılmaktadır.

e-posta göndermek
“E-Mail Göndermek”

E-Posta Alma İşlemi:

e-posta almak
“E-Mail Almak”

IMAP veya POP3: IMAP’ın açılımı “Internet Message Access Protocol” dür yani “Internet İleti Erişim Protokolü”dür. POP3’ün açılımı “Post Office Protocol 3” dür yani “Postane Protokolü” dür. Bu protokoller Microsoft Outlook, Windows 8 Mail, EM Client, Windows Live Mail, Thunderbird, Mailbird, Inky, Mailbird gibi programlar içerisinde kullanılmaktadır.

IMAP veya POP3 protokolü e-mail’leri bilgisayarınıza veya akıllı telefonlarınıza indirmenizi sağlamaktadır.

IMAP çift yönlü, SMTP ve POP3 tek yönlü çalışmaktadır. Mail sunucunuza birden çok cihazdan örneğin hem bilgisayarınızdan hem akıllı telefonlarınızdan bağlanıyorsanız IMAP gibi çift yönlü çalışan protokolleri kullanmak daha avantajlıdır. Çift yönlü çalışmaktan kasıt şudur ki; mailinizde bir klasör oluşturup bazı mail’leri bu klasöre taşımışsanız, bu değişiklik diğer cihazlarda da görünebilmektedir. Yani IMAP mail indirmeye yaramaktadır fakat çift yönlü çalıştığı için klasör değişiklikleri gibi işlemleri de sunucuya iletmektedir böylece sunucuya bağlı tüm cihazlarda bu değişiklikler görünmektedir.

IMAP ve POP3 arasındaki temel fark ise IMAP e-mail başlıklarını, POP3 tüm e-mail içeriklerini indirmektedir. IMAP’ın avantajı gereksiz veri (data) kullanımının engellenmiş olmasıdır. E-mail başlıklarını gören kullanıcı sadece istediği e-mail’i açmaktadır. E-mail açıldıktan sonra içerik mail sunucusundan çekilmektedir.

pop3 ve imap farkları
“POP3 ve IMAP Protokolleri”

E-Mail Sistemine Genel Bir Bakış:

  • Bir web ara birimi ile veya bağımsız program ile oluşturulan mail e-mail sunucusuna (MTA veya SMTP server) gönderilmektedir.
  • DNS ile hedef adres ([email protected]) çözümlemesi yapılmakta ve hedef IP adresi tespit edilmektedir.
  • E-mail bu hedef IP adresine sahip olan ve aynı zamanda alıcının bağlı olduğu e-mail sunucusuna (MTA veya SMTP sunucusu) iletilmektedir.
  • Alıcının bağlı olduğu e-mail sunucu (MTA veya SMTP sunucusu) POP3 veya IMAP protokolü ile e-mail’i alıcıya göndermektedir.
e-posta sistemine genel bakış
“E-Mail Genel Bakış”

 

E-MAIL NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba, 10 dakikalık geçici e-posta hizmeti veren sitemizi bugün hayata geçirdik. Her şey iyi çalışıyor fakat bir sorunumuz var. Sunucumuza mailler biraz geç düşüyor. Örneğin Gmail ya da Hotmail gibi servislerin e-posta adreslerine gönderilen e-postalar ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede ulaşırken bizim sunucumuza gelen e-postalar ortalama 45 sn – 1 dk sürüyor. Aynı şekilde diğer geçici e-posta hizmeti veren sitelerde de bu süre ortalama max 20 sn – 30 sn arasında. Bunun için hosting sağlayıcımla görüştüğümde bu süreler normal cevabını aldım. Bu sorunu çözmem için sunucu mu değiştirmem gerekiyor, eğer öyleyse nasıl bir sunucu önerirsiniz ya da bildiğiniz başka bir çözüm yolu var mı?
    Site: https://10mails.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir