Kablo Reglajı Nedir? Ne işe Yarar?

OG kablo reglajı

Kısaca İngilizce’deki “regulating” kelimesinin Türkçe’deki karşılığı olabilir. Çünkü reglaj; düzenlemek, düzeltmek, kontrol altına almak gibi anlamlara geliyor.

Kablo Reglajı Ne Demek?

Elektriksel anlamda da kablo reglajı, kabloların klips’ler aracılığı ile düzenlenmesidir.

Bir şantiyede, inşaatta veya aktif olan bir binada yapılan tadilat çalışmasında sıkça duyacağınız bir tabirdir “reglaj”… Örnek vermek gerekirse;

  • Yüksek gerilimde XLPE kablolar trafolar ile hücreler arasında  kablo tavası üzerinde yoluna seyreder.
  • Kuvvetli akımda ise elektrik, ADP (ana dağıtım panosu) odalarından katlardaki dağıtım panolarına kablo tavası ile oradan koridorlardaki buatlara yine kablo tavası ile gelir. Koridordaki buatlardan da odalardaki prizlere veya aydınlatmaya dağılır.
  • Zayıf akımda da (data, telefon, yangın algılama sistemleri…) bu gidişat benzerdir. Örneğin data sistemi için ana sistem odasına fiber ile gelen data hattı omurgadan çıkınca katlardaki rack kabinlere (kabinetlere) kablo tavası ile giderler. Oradan da odalardaki data prizlerine giderler.

Tavalar tıpkı ağacın gövdesinden yaprağa gidiyormuş gibi yerine göre kalından başlar dağıtım kollarına göre daha da inceleri kullanılarak yola devam edilir. Özetle kablolar 5 cm’lik, 10 cm’lik, 20 cm’lik veya 30 cm’lik genişliğe sahip kablo tavaları üzerine serilerek götürülür. Bu işlemi yaparken de küçük, orta veya büyük boy klipsler kullanılarak kablo belirli bir düzen içerisinde tavaya tutturulur.

Kablo Reglajı Nasıl Yapılır?

Zayıf akımda bir yangın panelinin reglaj örneği;

  • Kabloların karma karışık ve düzensiz olduğu hali reglajsız halidir.
“Reglaj Yapılmamış”
  • Kablolar düzenlenmiş, gidecekleri yerine göre gruplanmış, klipsler yardımı ile tavalara tutturulmuş. Sonuç olarak reglajı yapılmıştır. Unutulmamalıdır ki reglaj kablolamanın makyajıdır.
“Reglaj Yapılmış”
  • Son olarak reglajı biten tavaların kapakları kapatılmış, kabloların tavalardan görünen kısımları plastik spiral borulardan geçirilmiş ve kablolama işi tertemiz bir şekilde sonlandırılmıştır.
“Kablo Reglajı Sonrası Tava Kapakları Kapatılmış”

Yüksek gerilimde trafo ile hücre arasında çekilen XPLE kabloların reglaj örneği;

  • Trafodan çıkan 1×150/25 mm2 20.3/35kV OG kablosu tavaya geçiş yapıyor.
og kablo reglajı
“Trafodan Çıkan OG Kabloları”
  • Görüldüğü üzere tava üzerinde klipsler ile sabitleniyor. Yani reglajı yapılıyor.
OG kablo reglajı
“Tavada Klipslenmiş OG Kablosu “
  • Artık kablolar menhollere, menholler arası geçişlere ve bu şekilde en sonunda hücre odasına ulaşacak ve ilgili hücreye girecektir. Aşağıda da koruge borulardan çıktıktan sonra menhole inen kabloların merdiven tavada klipsler ile sabitlenerek reglajlandığı görülmektedir.
og reglaj
“Merdiven tavada reglajı yapılmış olan OG kabloları”

Sonuç: Zayıf akımda (data, telefon, yangın, cctv…), alçak gerilimde (kuvvetli akım) veya og’de (orta gerilim) farketmeksizin kablo var ise reglaj vardır.

Kablo Reglajı Nedir? Ne işe Yarar?” üzerine 4 yorum

  1. Hocam sitenizdeki paylaşımlar çok güzel. Ancak paylaşımlarınızı biraz daha sıklaştırsanız biz internet ve ağ teknolojileri öğrencileri için çok iyi olacaktır. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

  2. Beraber çalışmaktan son derece memnun olduğum nadir insanlardan birisin Nizam Bey verdigin bilgiler son derece önemli ve yararlı devamını bekleyip fırsat buldukça bakıyorum

    1. İyi dilekleriniz için teşekkürler Mehmet Bey 🙂 Siz de çalışkanlığıyla dikkatleri üzerinde toplamayı başaran ve iş hayatında hak ettiğini bulacağına inandığım nadir insanlardansınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir