DHCP’nin Açılımı Nedir?
DHCP‘nin açılımı “Dynamic Host Configuration Protocol” yani “Dinamik Bilgisayar Konfigürasyon Protokolü“dür.
DHCP Nedir Ne İşe Yarar?
Bir ağda bulunan network cihazlarının aşağıdaki gibi değerlere ihtiyacı vardır;
- IP adresi,
- alt ağ maskesi (subnet mask),
- ağ geçidi adresi (gateway address),
- DNS sunucu adresi,
- WINS sunucu adresi.
Özellikle IP adresi arabalardaki plakalar gibi unique (benzersiz, eşsiz) olmalıdır. Bundan dolayı da IP adresi atama işlemi el ile yapılmamalıdır.
DHCP bilgisayarlara yukarıda belirtilen parametreleri otomatik olarak atayan bir protokoldür. DHCP protokolü TCP/IP protokol grubundadır. DHCP protokolü sistem yöneticilerinin işini kolaylaştırır. Çünkü IP gibi parametreleri cihazlara tek tek el ile girmek ve karıştırmamak çok zordur. DHCP protokolü, BOOTP (Önyükleme Protokolü) protokolünün gelişmiş halidir.
DHCP Nasıl Çalışır?
DHCP protokolü için network üzerinde bir DHCP sunucusu‘na ihtiyaç vardır. Bu sunucuda dağıtılmak istenilen IP adresi, alt ağ maskesi, ağ geçidi adresi, DNS sunucu adresi ve WINS sunucu adresi havuzları (pool) tanımlanmalıdır. IP adresini öğrenmek isteyen bir bilgisayar DHCP sunucusu‘na başvurmalıdır.
- İstemci (bilgisayar) DHCP sunucusu‘nun adresini bilmediği için istek mesajını (DHCP discover message) broadcast olarak herkese gönderir.
- Bu mesajı alan DHCP sunucusu öneri mesajı (DHCP offer message) ile bir IP adresini istemciye sunar. Bu öneri mesajının içerisinde kiralama bilgisi de vardır.
- Öneriyi kabul eden istemci, sunucuya istek mesajını (DHCP request message) gönderir.
- Bunun üzerine DHCP sunucusu istemciye işlemin tamamlandığını bildiren onay mesajını (DHCP acknowledgment message) gönderir. Artık istemci bir IP adresi almıştır ve iletişime geçebilir.
- Kiralama süresi dolduğunda ise DHCP sunucusu‘na IP adresini başka bir cihaz için kullanabilmesi için bırakma mesajını (DHCP release message) gönderir.
DHCP sunucusu IP adresleri‘ni istemcilere kiralık olarak verdiği için çok ekonomiktir. DHCP farklı şekillerde uygulanabilir. Aşağıda bazıları verilmiştir. Tıklayarak erişebilirsiniz.
- Router’u DHCP sunucu olarak kullanmak.
- Linux DHCP sunucu kullanmak.
- Windows DHCP sunucu kullanmak.
“DHCP Nedir? Ne İşe Yarar?” üzerine 6 yorum
DHCP açılımını üniversite de web dersinde hoca sormuştu DHCP–Dynamic Host Transfer Protocol 🙂
Gayet başarılı bir site olmuş, Network konusunda Türkiye’deki açığı kapatmanızı; içeriklerin özgün ve devamlılığını dilerim.
Mehmet
İçeriklerin tüm tablo, çizim ve fotoğraflar ile özgün olmaya devam edeceğinden emin olun. Çok teşekkür ederim.
Transfer değil de Configuration olması gerekmiyor mu?
Yazım yanlışı olmuş. Düzelttim. Teşekkürler.
selamlar verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.DHCP serverlar çalışma prensibi hakkında daha detaylı çalışmalarınız var mı?varsa paylaşabilirmisiniz.
Merhaba Cisco Router İle DHCP Server ve Linux DHCP Server isimli yazıları inceleyebilirsiniz. Teşekkürler.