Linux işletim sistemleri açık kaynak kodlu olduğu için lisans gerektirmeyen CentOS gibi sürümleri ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Böylece sisteme herhangi bir konumda (örneğin bir sanal makineye yüklenerek) dahil edilen Linux işletim sistemine bazı görevleri programlama yaparak tanımlayabiliriz. Linux, bu görevleri istediğimiz döngüde sürekli yapabilir ve otomatik olarak sonuçları bize mail de atabilir.
Kabuk programlama nedir? sorusunun cevabı Linux Bash Script nedir? sorusunun cevabı ile aynı noktada buluşmaktadır. Çünkü Bash bir kabuktur.
Aslında Bash gibi farklı diğer kabuklar da bulunmaktadır. Bu liste /ect/shells dosyası içerisinde bulunmaktadır. Aşağıda “cat /etc/shells” komutu ile alternatif tüm kabuklar görüntülenmektedir.
Biz en çok kullanılan Bash kabuğunu kullanacağız. Bu kabukta scripts’ler (yani betikler) yazarak programlar oluşturacağız. Böylece Bash Scripts ile yani Bash kabuğunda betikler ile Linux CentOS makinemize görevler verebileceğiz.
Betik perl ise “#!/usr/bin/perl“, php ise “#!/usr/bin/php” ile başlanır. Biz Bash yazacağımız için her zaman “#!/bin/bash” satırı ile program yazmaya başlayacağız.
Aşağıda ne yapacağımıza dair basit bir Bash Script örneği görebiliriz.
1: “cat /home/nizam/test/deneme.sh” komutu ile daha önceden vi editör ile yazılmış bir bash script (betik) görüntülüyoruz.
2: “#!/bin/bash” satırı ile başlanmış. “isim” değişkenine “Merhaba Networkkampus” metni atanmış. “echo $isim” komutu ile bu değişkenin içeriğini göster emri verilmiş.
3: “chmod +x /home/nizam/test/deneme.sh” komutu ile deneme dosyasına çalıştırma yetkisi verilmiş.
4: “./ deneme.sh” komutu ile deneme dosyası çalıştırılmış.
5: Burada da sonuç terminal ekrana yazdırılmış oldu.
Peki Linux Bash Script Ne İşe Yarar? sorusuna birkaç örnek verelim. Mesela belirli bir sunucunun IP adresine belirli zaman aralıkları ile ping atabilir ve sunucu down olduğunda bana mail at diyebilirsiniz. Veya birden fazla olan network cihazınıza sırayla config basabilir ve sonuçları bir dosyaya yazdır diyebilirsiniz. Bu şekilde adeta Linux makinenizi sistem merkezinizin bir bekçisi veya kontrolörü ya da sadık bir hizmetçisi olarak kullanabilir ve log tutabilirsiniz. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış 😉
“Linux Bash Script Nedir? Ne İşe Yarar?” üzerine 2 yorum
Merhabalar,
Yeni konuları özlemiştik, devamını bekliyoruz.
Teşekkürler, devamı gelecek 🙂