Dikkat: Bu yazıda geçen komutlar hem Linux tabanlı Centos hem de Linux tabanlı Red Hat (RHEL) işletim sisteminde geçerlidir.
NIS’in Açılımı Nedir?
NIS’in açılımı “The Network Information Service”dir yani “Ağ Bilgi Servisi”dir.
NIS ile kullanıcı hesapları, kullanıcı şifreleri, mail alias’lar ve yerel ağa bağlı bilgisayarlar merkezileştirerek ağ yönetimini kolaylaştırır. Yani bir kullanıcı NIS veri tabanına dâhil ise yerel ağda NIS etki alanına dahil olan herhangi bir bilgisayarda login olabilir ve çalışabilir.
NIS Etki Alanı (NIS Domain, NIS Tanım Kümesi) Nedir?
NIS ile yönetilen bir ağa NIS Domain denir. Yani ağ NIS etki alanı içerisindedir. Böyle bir etki alanı kullanmak yerel ağ yönetimini merkezileştirir. Böylece yönetim kolaylaştırılmış olur.
NIS Etki Alanı Bileşenleri Nelerdir?
Temel bir NIS etki alanı bir ana sunucu (NIS Master Server) ve istemcilerden (NIS Clients) oluşmaktadır. NIS etki alanında bulunan ana sunucudan başka sunuculara NIS Slave Server veya ikincil NIS sunucu denilmektedir.
İkincil sunucular ana sunucuda bulunan veri tabanlarını kopyalarlar. Değişiklik oldukça güncelleme yapar. NIS client’lar ana sunucuya ulaşılamadığında veya ana sunucunun çok yavaş cevap verdiği durumlarda ikincil sunucu veya sunucular devreye girer.
NIS Maps Nedir?
NIS etki alanına ait bilgiler bir veri tabanında tutulmaktadır. Bu veri tabanına NIS maps denilmektedir. NIS maps veri tabanı DBM yapısındadır.
DBM’in açılımı “DataBase Manager”dır yani “Veri Tabanı Yöneticisi”dir. DBM veri tabanı ASCII veri tabanından oluşturulmaktadır.
Örnek verecek olursak “/etc/passwd” gibi bir veri tabanı DBM veri tabanına çevrilir ve NIS ana sunucusunda “/var/yp” dizini altında tutulur.
NIS Key Nedir?
Herhangi bir kontrol için kullanılan kullanıcı adı veya IP adresi gibi parametreler anahtar (key) olarak adlandırılır.
NIS Güvenli midir?
NIS yeteri kadar güvenli bir sistem değildir. Çünkü NIS etki alanı içerisindeki sunucuya erişim izni olan herkes NIS veri tabanı olan NIS Maps’deki tüm bilgilere erişebilmektedir.
Güvenlik amacıyla NIS+ geliştirilmiştir. NIS+ verileri şifrelemektedir.
NIS Ayarları Nereden Yapılır?
NIS ayarları için “system-config-authentication” komutu kullanılmaktadır.
“system-config-authentication” komutu girildikten sonra “root” şifresi girilmelidir.