Dikkat: Bu yazıda geçen komutlar hem Linux tabanlı Centos hem de Linux tabanlı Red Hat (RHEL) işletim sisteminde geçerlidir.
Link Tanımlama İşlemi:
Linux tabanlı işletim sistemlerinde kullanılan link Windows işletim sistemlerinde kullanılan kısa yola tekabül etmektedir. 2 tip link vardır.
Hard-Link: Link dosyası orijinal dosyanın kopyasıdır. Yani orijinal dosya silinirse link dosyası hala açılabilirdir ve içeriği orijinal dosya ile aynıdır.
Linux Hard-link = Senkron Bir Yedekleme
Hard link için kullanılan komut aşağıdaki gibidir.
- ln -s hedef linkadi
Sembolik (Soft) Link: Tam anlamıyla bir kısa yoldur. Orijinal dosya silinirse bir işlevi kalmaz.
Linux Soft-link = Windows Kısayol
Sembolik link için kullanılan komut aşağıdaki gibidir.
- ln hedef linkadı
Bir örnek yapalım. Amacımız masa üstünde bulunan iki dizinden; “klasör_N” dizini içerisinde “orjinalDosya” isimli bir dosya bulunmaktadır. Bu dosyaya ait 1 adet hard linki ve 1 adet soft linki “klasör_B” dizini içerisine oluşturacağız.
1: “/home/nizam/Desktop/klasör_B” dizininde terminal ekranı açalım. Konumumuzu “pwd” komutu ile görebiliriz. Bu konumu linkleri oluşturacağız.
2: “ln /home/nizam/Desktop/orjinalDosya hardlinkDosya” komutu ile “orjinalDosya”ya ait “hardlinkDosya” isimli hardlinki “klasör_B” dizinine oluşturuyoruz.
3: “ln –s /home/nizam/Desktop/orjinalDosya softlinkDosya” komutu ile “orjinalDosya”ya ait “softlinkDosya” isimli softlinki yada sembolik linki “klasör_B” dizinine oluşturuyoruz.
Burada “orijinalDosya”da yapılan değişiklikleri hem “hardlinkDosya”da hem de “softlinkDosya”da görebiliriz. Aynı şekilde “hardlinkDosya”da yapılan değişiklikler “orijinalDosya”da görülmekte dolaysıyla veya “softlinkDosya”da da görülmektedir. Aynı şekilde “softlinkDosya”da yapılan değişiklikler “orijinalDosya”da görülmekte dolaysıyla veya “hardlinkDosya”da da görülmektedir. Bunları sizlerde deneyiniz. Peki ya orijinal dosya silinirse?
Hard-Link ile Soft-Link (Sembolik) Arasındaki Fark:
Örnekte “orjinalDosya”yı klasörden kaldırdık. Bir nevi orijinal dosyayı silmiş olduk.
Bu durumda “hardlinkDosya” “orjinalDosya”nın kopyası olduğu için açıldı fakat “softlinkDosya” tam bir kısa yol olduğu için açılmadı, hata verdi.