Dikkat: Bu yazıda geçen komutlar hem Linux tabanlı Centos hem de Linux tabanlı Red Hat (RHEL) işletim sisteminde geçerlidir.
Daha önce CentOS FTP KOMUTU isimli makalemizde FTP’nin nasıl yükleneceğinden bahsetmiştik. Bu makalede ise VMware Workstation üzerinde kurulu olan Linux tabanlı CentOS bilgisayara aynı ağda bulunan Windows 7 yüklü bir bilgisayardan FTP protokolü ile bağlanılacaktır. Yapılacak çalışmalar;
- Windows 7 üzerinde kurulu olan FileZilla programı ile bağlanılacak. 500 OOPS Sorunu çözülecek.
- Windows CMD (CLI, Command Line Interface, Komut Satırı, Terminal Ekran) ile programsız bağlanılacak.
- Windows CMD (CLI, Command Line Interface, Komut Satırı, Terminal Ekran) ile dosya atılacak.
- Web tarayıcı ile sanal CentOS’a FTP bağlantısı yapılacak.
- Windows Gezgini ile FTP bağlantısı yapılacaktır.
- Windows 7 üzerinde kurulu olan WinSCP programı ile bağlanılacak.
1.Windows 7 Üzerindeki FileZilla Programı İle Sanal CentOS’a FTP İle Bağlanmak ve “500 OOPS: cannot change directory” Hatasını Düzeltmek
- Şimdi aynı ağda bulunan Windows 7 işletim sistemli bir makine üzerinde FileZilla programı ile sanal centos makinamıza FTP ile bağlanalım. Burada sanal makinamıza ait eth 0 IP adresini Sunucu kısmına yazalım ve nizam kullanıcı adı/ şifresi ile giriş yapalım.
Görüldüğü üzere bağlantı yapılmaya çalışılırken “Yanıt: 500 OOPS: cannot change directory:/home/nizam” şeklinde bir hata alıyoruz.
- Bunu düzeltmek için “setenforce 0” komutunu kullanmalıyız. Son durumu “getenforce” komutu ile görebiliriz.
Görüldüğü üzere “Enforcing” durumundan “Permissive” durumuna geçmiş olduk.
- Şimdi tekrar FileZilla programı ile sanal makinamıza FTP ile bağlanmaya çalışalım.
Görüldüğü üzere “Yanıt: 500 OOPS: cannot change directory:/home/nizam” hatası giderilmiş oldu ve 192.168.93.142 IP adresli makinamıza nizam kullanıcı adı ve şifresi ile bağlanabilmiş olduk.
- Burada artık sürükle bırak ile aşağıdaki gibi dosya transferi yapabiliriz.
2.Windows 7’den Komut Satırı İle Sanal CentOS’a FTP Bağlantısı Yapmak
- Şimdi de yine aynı ağda olan bir Windows 7 yüklü bir bilgisayarın kendi komut satırından bağlanalım. Kullanacağımız komut yine “ftp 192.168.93.142” olacaktır.
Görüldüğü üzere nizam kullanıcısı ve şifresiyle FTP ile sanal centos makinamıza bağlanabildik. FTP komutlarını burada uygulayabiliriz. Örneğin biz “dir” komutu ile dosya ve klasörleri listeledik.
3.Windows 7’den Sanal CentOS’a Programsız CMD’den FTP İle Dosya Atmak
- VMware Workstation sanallaştırma programı üzerinde kurulu olan yani sanal Linux tabanlı CentOS işletim sistemine yine aynı ağda bulunan bir Windows 7 bilgisayardan CMD (komut satırı, terminal ekran, CLI-Command Line Interface) ile FTP bağlantısı yapmak ve dosya atmak istiyoruz.
Atacağımız dosya Windows 7’ye giriş yaptığımız “Adminstrator” kullanıcısına ait dizinde bulunan “yolcu_dosya.txt” metin belgesi olsun.
1: “ftp 192.168.93.142” komutu ile sanal makinamıza bağlanalım. Kullanıcı adı ve şifremizi girelim.
2: “ls” komutu ile dosya ve dizinlere bakalım.
3: Dosyamızı masaüstüne atmak istiyoruz. Bunun için “cd Desktop” komutu ile masaüstü konumuna gidelim.
4: “put yolcu_dosya.txt” komutu ile yolcu_dosya isimli metin belgesini sunucuya gönderelim.
5: “bye” komutu ile çıkalım.
Bakalım gerçekten de bu dosya görünüyor mu? Yerine gitmiş mi? Bunu yine komut satırından da kontrol edebiliriz fakat görsel olması açısından grafiksel ekrandan kontrolünü yapalım.
Görüldüğü üzere tam da istediğimiz yere dosyamız ulaşmıştır.
4.Web Tarayıcı İle Sanal CentOS’a FTP Bağlantısı Yapmak
- Mozilla Firefox, Internet Explorer veya Google Chrome gibi web browser’lar yani web tarayıcılar ile de FTP bağlantısı sağlamak mümkündür. Bunun için adres çubuğuna “ftp://192.168.93.142” yazmak yeterlidir. Kullanıcı adı ve şifre girilmelidir. Aşağıdaki örnekte Firefox tarayıcısı kullanılmıştır.
FTP bağlantısı sağlandıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkacaktır.
Görüldüğü üzere tarayıcı ile FTP bağlantısı sağlanmış oldu. Bu bağlantı ile sadece dizin ve dosyaları görüntüleyebildik.
5.Windows Gezgini İle FTP Bağlatısı Yapmak
- Aşağıdaki gibi “Başlat>ftp://192.168.93.142” şeklinde yazıp “Enter” tuşuna basalım.
Veya
Herhangi bir klasörde öğrneğin “Bilgisayarım”a tıklayıp adres çubuğuna “ftp://192.168.93.142” şeklinde yazıp “Enter” tuşuna basalım. Yine aynısı olacaktır.
Şimdi karşımıza gelen ekranda ftp kullanıcısına ait kullanıcı adı ve şifreyi girelim.
Karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü gelecektir. Sanki Windows bir bilgisayar gibi klasör sisteminde görünecektir. Bu da grafiksel ekranı olmayan bir linux ile bağlantı kurulduğunda dosya atmayı kolaylaştırmış olacaktır. Sonuçta buraya Windows bilgisayarımızdan sürükle bırak veya kopyala yapıştır ile dosyalar atabiliriz.
6.Windows 7 Üzerindeki WinSCP Programı İle Sanal CentOS’a FTP İle Bağlanmak
- Daha önce Windows üzerinde kurulmuş olan WinSCP programında aşağıdaki gibi yeni bir oturum açılır.
Dosya iletim kuralı “ftp” seçilmiştir.
Yine sunucumuza ait eth0 IP adresi kullanılmıştır.
Kullanıcı adı ve şifre girilmiştir.
Ardından karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü gelecektir. Yine sanki Windows bir bilgisayar gibi klasör sisteminde görünecektir. Bu da grafiksel ekranı olmayan bir linux ile bağlantı kurulduğunda dosya atmayı kolaylaştırmış olacaktır. Sonuçta buraya Windows bilgisayarımızdan sürükle bırak veya kopyala yapıştır ile dosyalar atabiliriz.