PHPMYADMIN KURULUMU
Şimdi aşağıdaki komut ile phpmyadmin’i indirip kuralım.
- apt-get install phpmyadmin
apache.conf dosyasındak bir kısayol oluşturalım.
- ln -s /etc/phpmyadmin/apache.conf /etc/apache2/conf-available/phpmyadmin.conf
Aşağıdaki komut ile konfigürasyonu enable yapalım.
- a2enconf phpmyadmin
apache2 uygulamasını baştan başlatalım.
- /etc/init.d/apache2 reload
Şimdi browser a “http://ip_adresin/phpmyadmin” yani “http://1.1.1.10/phpmyadmin/“yazalım. Böylece mysql database’imizi, apache2 webserver’i ile hizmet vermekte olan bir arayüz ile kontrol edeceğiz. Bu arayüz phpmyadmin’dir.
Database’e test amaçlı bir kullanıcı tanımlayalım. Bunu direk phpmyadmin üzerinden yapalım. Bunun için “Radius” isimli database girelim ardından “radcheck” tablosuna girelim.
SQL kısmından aşağıdaki komutlar ile “deneme” kullanıcısını “deneme” şifresi ile “clear-text” olarak ekleyelim.
- INSERT INTO `radius`.`radcheck` (`id`, `username`, `attribute`, `op`, `value`) VALUES (NULL, ‘deneme’, ‘Cleartext-Password’, ‘:=’, ‘deneme’);
Yine “radcheck” tablosuna kullanıcının eklendiğini görebiliyoruz.
ID numarası plaka gibi eşsiz bir numaradır. Yeni örneğin 10 ID numaralı kullanıcı silinse ve ardından yeni bir kullanıcı tanımlansa, yeni kullanıcıya 12 numaralı ID verilir. ID numaralası 1’den başlayıp 1’er 1’er artar. Daha önce denemeler yaptığım için şu an 12 görünüyor. Bizi şu an için çok ilgilendiren bir konu olmadığı için es geçebiliriz.
- /etc/init.d/freeradius restart
- service mysql restart
Herşey tamam olduğuna göre “Daloradius” yazılımımızı kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için DALORADIUS’A SWITCH VE KULLANICI EKLEMEK isimli makalemize göz atabilirsiniz.