Dikkat: Bu yazıda geçen komutlar hem Linux tabanlı Centos hem de Linux tabanlı Red Hat (RHEL) işletim sisteminde geçerlidir.
Bulunulan Dizini Değiştirme:
Dizinin değiştirilmesi için “cd” komutu kullanılmaktadır.
- cd [geçilecek_dizin]
“pwd” komutu ile yerimi öğrendikten sonra “cd” komutu ile yer değiştirebiliriz.
- Geçilecek dizin olarak “cd /home/nizam” şeklinde tam yolu yazabiliriz.
- Veya o an “/home” dizininde bulunuyor isek “cd nizam/” şeklinde de yazabiliriz. Çünkü centos bizim “/home” dizininde bulunduğumuzu bildiği için devamına “nizam/”yi ekleyebilir.
“/home”+ “cd nizam/” = “cd /home/nizam”
“cd” komutunun parametreleri aşağıda verilmiştir.
- . : Bulunulan dizini gösterir.
- .. : Bir üst dizini gösterir. Yani “cd ..” komutu ile bir üst klasöre çıkılır.
- ~[kullanıcı_ismi] : Belirtilen kullanıcının ev dizinini (home folder) gösterir. Kullanıcı ismi kullanılmadan yazılıyorsa o an login olan kullanıcının ev dizini gösterir.
- – : Bir önce bulunduğumuz dizini gösterir. Yani komutu “cd -“ şeklinde kullanır isek yer değiştirmeden önce bulunduğumuz klasöre zıplarız.
Aşağıdaki örnekte masa üstünde A ve B isimli 2 adet klasör bulunmaktadır. Terminal ekran A dizininde açılmıştır. İlk önce “pwd” komutu ile “/home/nizam/Desktop/klasör_A” dizininde olduğumuz görülmüştür. Ardından “cd /home/nizam/Desktop/klasör_B” komutu ile B klasörüne gidilmiştir. Daha sonra “cd –” komutu ile bir önceki dizin, bir önceki dizin, … Şeklinde zıplanmıştır.
Bu şekilde başka bir örnek daha yapalım. Bu defa sadece komut satırını deneyeceğiz. Aşağıda da görüldüğü gibi “pwd” komutu ile “/usr” klasöründe olduğumuzu öğrendik. Ardından “cd ..” komutunu kullandık ve tekrar “pwd” komutu ile nerede olduğumuzu sorduk. Yeni konumumuzun “/” olduğunu öğrendik. Yani “cd ..” komutu ile bir üst klasöre zıplamış olduk.
Sizlerde bu şekilde denemeler yaparak el alışkanlığı kazanabilirsiniz.